Αφρώδεις & Σαμπάνιες
Ως αφρώδεις λογίζονται οι οίνοι που αφρίζουν, ως αποτέλεσμα του τρόπο που παρήχθησαν δηλ με αλκοολική ζύμωση σε μικρό χώρο, κλειστό, οπότε το διοξείδιο του άνθρακα εγκλωβίζεται. Υπάρχουν και οίνοι που παράγονται απλά με τεχνητή προσθήκη αερίου. Αυτοί δε διαθέτουν την ίδια ποιότητα αφρού, ο οποίος εξαφανίζεται πριν καν να το αντιληφθούμε, και είναι κατ’ επέκταση κατώτερης ποιότητας.
Προέλευση και ποιότητα
Το προϊόν το προερχόμενο από την περιοχή της Καμπανίας και μόνο, μπορεί να φέρει την ονομασία σαμπάνια. Οι λοιποί αφρώδεις οίνοι, οι οποίοι παράγονται σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας ή του κόσμου, εκτός της Καμπανίας έχουν άλλα ονόματα.
Οι γάλλοι παράγουν σε πάρα πολλές περιοχές εκτός Καμπανίας, αφρώδεις, όπως πχ στην περιοχή του Λίγηρα το Cremant de Loire, της Αλσατίας το Cremant d’Alsace.
Οι ιταλοί τα prosecco και τα spumante, που παράγονται με διαφορετικό τρόπο από τη σαμπάνια, με τη 2η ζύμωση να γίνεται σε κλειστές δεξαμενές υπό πίεση και όχι στη φιάλη ή να μην πραγματοποιείται καθόλου. Έτσι, αποφεύγουν πχ το γύρισμα των φιαλών στα υπόγεια κελάρια, απλουστεύοντας τη διαδικασία και χαμηλώνοντας το κόστος παραγωγής, όχι απαραίτητα υπέρ της ποιότητας για κάποιους.
Οι περιοχές του Valdobbiadene και Conegliano βόρεια της Βενετίας, είναι ζώνες παραγωγής Ονομασίας Προέλευσης Prosecco. Η πρώτη ύλη είναι τα σταφύλια της ποικιλίας prosecco, η οποία μοιάζει κάπως με την ποικιλία Μοσχάτο. Ενώ, η περιοχή του Asti στην επαρχία Piemont είναι και αυτή ζώνη παραγωγής Ονομασίας Προέλευσης με την ποικιλία Moscato. To Asti spumante είναι γλυκό και περιέχει μόλις 7-9,5% vol αλκοόλη.
Οι ισπανοί για πρώτη φορά έφτιαξαν το δικό τους αφρώδη οίνο το 1872 . H cava τους, που αποτελεί το 2ο στη σειρά εξαγωγικό προϊόν τους μετά το κόκκινο κρασί, παράγεται ως σήμερα, με την παραδοσιακή μέθοδο οινοποίησης της σαμπάνιας, απαράλλαχτη. Η περιοχή της Βορειοανατολικής Καταλονίας και κάποιες ακόμα κοινότητες, συνολικά 159 σ’όλη την Ισπανία δικαιούνται τη σφραγίδα Ονομασίας Προέλευσης Ελεγχόμενη CAVA για τους αφρώδεις που παράγουν. Οι ποικιλίες σταφυλιών της cava είναι οι λευκές Macabeo, Parellada, Pansa blanca, Chardonnay και οι ερυθρές Garnacha, Pinot noir.
Εμείς, στην Ελλάδα έχουμε μερικούς αξιολογότατους εγχώριους αφρώδεις οίνους, οι οποίοι δεν διαθέτουν κάποιο ιδιαίτερο όνομα. Ορισμένοι από αυτούς γίνονται με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας και άλλοι με τον «ιταλικό» τρόπο.
Έτσι και αλλιώς….
Σαμπάνιες, αφρώδεις ή και τα δυο, δοκιμάστε χωρίς προκαταλήψεις και διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει, ανάλογα με την περίσταση. Πιείτε τους ως απεριτίφ, με το επιδόρπιο και όχι μόνο. Μπορείτε να συνοδεύσετε ένα ολόκληρο γεύμα με πρώτο και δεύτερο πιάτο, μόνο με σαμπάνιες ή αφρώδεις. Ταιριάζουν με σολομό, με τυριά και πλήθος εδεσμάτων. Είναι πιο συνηθισμένο να πίνονται το χειμώνα, αλλά και το καλοκαίρι αποτελούν μια πολύ δροσιστική λύση.
Στις γιορτές, στις εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά και σε κάθε ξεχωριστή μέρα μας, προσθέτουν μια γενναία δόση ευθυμίας και …πολυτέλειας.