Nöel by Baladin
Διάφορες εκδόσεις της Nöel by Baladin.
Η παράδοση της παραγωγής μπυρών ειδικών εμφιαλώσεων για τα Χριστούγεννα εξαπλώθηκε γρήγορα στα ιταλικά ζυθοποιεία, ωστόσο η προέλευσή της είναι πολύ μακρινή και βαθιά ριζωμένη στη διεθνή κουλτούρα ζυθοποίησης. Επισήμως, η πρώτη χριστουγεννιάτικη μπύρα δημιουργήθηκε το Μεσαίωνα.
Με τον καιρό σε κάθε χώρα απέκτησε διαφορετικά χαρακτηριστικά και ονόματα : Winter Warmer στον αγγλοσαξωνικό κόσμο, Christmas Ale στις ΗΠΑ, Kerstbier στο Βέλγιο. Ειδικά η Kerstbier, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλό αλκοόλ και χριστουγεννιάτικα αρώματα που προέρχονται συνήθως από την προσθήκη μπαχαρικών, ενέπνευσε τους ιταλούς ζυθοποιούς για τις δικές τους χριστουγεννιάτικες μπύρες, στις οποίες πρόσθεσαν δικά τους στοιχεία. Χρησιμοποιώντας τοπικά συστατικά ή παλαιώνοντας για αρκετό καιρό τις μπύρες τους σε ξύλινα βαρέλια. Μια από τις κορυφαίες ιταλικές χριστουγεννιάτικες μπύρες είναι αναμφισβήτητα η Nöel by Baladin.
Όλα ξεκίνησαν από τη Chimay Blue
Ο Teo Musso ερωτεύτηκε την craft beer όταν δοκίμασε τη Chimay blue (κι εμείς το ίδιο!), η οποία πρωτοδημιουργήθηκε ως χριστουγεννιάτικη μπύρα. Έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει τη Noel για να αποτίσει, προσωπικά, φόρο τιμής σε αυτήν την υπέροχη μπύρα που τον ενέπνευσε.
Η Nöel είναι σκούρα (όπως το χρώμα του χιτώνα των μοναχών), με ισχυρή παρουσία της βύνης κριθαριού και σε αντίθεση με το μοντέλο αναφοράς χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά στελέχη ζύμης και λιγότερο ανθρακικό οξύ. Το αποτέλεσμα ενθουσίασε τους λάτρεις της μπύρας, εμφιαλώθηκε μάλιστα σε μαγκνουμ φιάλη, πράγμα ασυνήθιστο για την αγορά της craft μπύρας εκείνης της εποχής.
Από τη Nöel στη Leön
Η Nöel ήταν ένα εκπληκτικό προϊόν : ευκολόπιοτο παρά το υψηλό ποσοστό αλκοόλ, εμπλουτισμένη με υπέροχο, και τόσο χαρακτηριστικά χριστουγεννιάτικο, άρωμα από καρύδια, δαμάσκηνα, σταφίδες, καραμέλα και μπισκότα. Η Nöel πούλησε τόσο πολύ, που λίγα χρόνια αργότερα ο Teo αποφάσισε να την παράγει όλο το χρόνο και όχι μόνο τα Χριστούγεννα.
Αυτό το γεγονός σημάδεψε τη γέννηση της Leön: η συνταγή παρέμεινε ίδια αλλά το όνομα άλλαξε χάρη σε ένα πολύ έξυπνο αναγραμματισμό, ώστε να αποσυνδεθεί από τα Χριστούγεννα. Αυτό σήμαινε ότι η Baladin θα έπρεπε τώρα να βρει μια νέα εορταστική μπύρα. Έτσι σκέφτηκαν να διαθέσουν στην αγορά μια σειρά από νέες αρωματικές χριστουγεννιάτικες εκδόσεις στις οποίες τα βασικά χαρακτηριστικά θα παρέμεναν ίδια, αλλά η συνταγή θα εμπλουτιζόταν με ένα ειδικό συστατικό που θα άλλαζε κάθε δύο ή τρία χρόνια.
Οι διάφορες εκδοχές της Nöel
Η πρώτη μπύρα αυτής της σειράς ήταν η Nöel Chocolat, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Salone del Gusto το 2004. Και ήταν ένα σπουδαίο γεγονός μια που ο Teo Musso κατάφερε να συγκεντρώσει τρία μεγάλα ονόματα της σοκολάτας για την περίσταση : Domori, Gobino and Rizzati. Καθένας από αυτούς δημιούργησε μια ειδική σοκολάτα που συμπεριλαμβανόταν στην εορταστική συσκευασία Nöel Chocolat box, φτιαγμένη από το ίδιο, πολύ σπάνιο Ocumare 67 κακάο από τη Hacienda San José, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στη μπύρα. Μεταγενέστερες εκδόσεις εδραίωσαν τη συνεργασία με τον Domori, με τον οποίο συνεργάστηκαν για την Nöel Chocolat για τα Χριστούγεννα του 2019.
Όλες οι εκδόσεις Nöel έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, τη χρήση συστατικών κορυφαίας ποιότητας. Η Nöel Vanille - μια από τις πιο γνωστές χριστουγεννιάτικες εμφιαλώσεις της Baladin - κατασκευάστηκε με βανίλια από τη Μαδαγασκάρη, που προστέθηκε στη συνταγή με μια διαδικασία ψυχρής έγχυσης. Η Nöel Cafè (2007), περιείχε καφέ υψηλής ποιότητας, που επιλέχθηκε από τον Leonardo Lelli. Στην περίπτωση αυτή, τα αρώματα του καφέ προέκυψαν με την προσθήκη ολόκληρου κόκκου καφέ σε κάθε φιάλη.
Στις περαιτέρω εκδόσεις της Nöel πειραματίστηκαν με άλλα συστατικά. Η Nöel Liquirizia (2017), παρασκευάστηκε από το τέλος του καλοκαιριού έως τις αρχές του φθινοπώρου για να έχει το χρόνο να ζυμώσει και να επωφεληθεί από μια μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης. Μια εκδοχή Nöel με γεύση πορτοκαλιού είναι λιγότερο γνωστή, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα. Το 2002 ήταν το έτος που μπορεί να θεωρηθεί ως μια πραγματική σπανιότητα: το Nöel Perbacco, παρασκευάστηκε σε πολύ περιορισμένο αριθμό φιαλών. Η ιδιαιτερότητα αυτής της μπύρας είναι ότι έχει υποστεί ζύμωση με την προσθήκη 25% γλεύκους σταφυλιών Dolcetto. Η πρώτη ιταλική grape ale!