Τι είναι η γευσιγνωσία - 6 tips για να γίνετε ο ειδικός του εαυτού σας
Τι είναι η γευσιγνωσία;
Από την κουζίνα της μαμάς μας ως τα παζάρια της ανατολής, ο κόσμος μας είναι γεμάτος υλικά, χρώματα, μυρωδιές, ήχους, γεύσεις. Οι αισθήσεις μας βρίσκονται όλη τη μέρα σε εγρήγορση κάτι που γίνεται συνήθως μηχανικά, χωρίς να το προσέχουμε. Μέσα στον υλικό κόσμο το κρασί αποτελεί ένα ξεχωριστό σύμπαν, που έχει συνδεθεί με την απόλαυση της ζωής, αλλά και την επιβεβαίωση του κοινωνικού στάτους. Πάνω απ’ όλα όμως είναι ένας πολλά υποσχόμενος κόσμος που βρίσκεται εκεί έξω, έτοιμος για να τον ανακαλύψουμε.
Η γευστική δοκιμή αποτελεί το βασικό εργαλείο κατανόησης του κρασιού, των προτερημάτων, αλλά και των μειονεκτημάτων του, καθώς και αξιολόγησης τυχόν ελαττωμάτων του. Κατά τη διάρκεια της εμπλέκονται και οι πέντε αισθήσεις μας. Τα κρασιά διαφέρουν ως προς το χρώμα, τα αρώματα, τη γεύση. Όλη αυτή η πολυπλοκότητα και η ιδιομορφία του κρασιού κάνουν τη γευστική δοκιμή μια πολύ ενδιαφέρουσα και ευχάριστη διαδικασία, στην οποία χρειάζεται να επιστρατεύσουμε πολλές ικανότητες και δεξιότητες ! Όσο αναλύουμε στο μέγιστο τα αισθήματα που μας ξυπνά, όσο πιο ευαίσθητοι «δέκτες» γινόμαστε, κατανοώντας καλύτερα το υπό δοκιμή κρασί και αυξάνοντας την απόλαυση.
Η δυσκολία στη γευστική δοκιμή δεν είναι τόσο η τεχνική της, όσο το να βρούμε το λεξιλόγιο, για να περιγράψουμε και να μιλήσουμε για ένα κρασί. Πρόκειται για τη γλώσσα του κρασιού, που σαν κάθε ξένη γλώσσα χρειάζεται προσπάθεια μέχρι να την μάθουμε. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να είναι απλό και ακριβές, σε αντίθεση με τους επιδειξιομανείς του κρασιού, που μοιάζει να αντλούν τόσο μεγαλύτερη ευχαρίστηση όσο λιγότερο κατανοητοί γίνονται, περιγράφοντας ένα κρασί.
Για τον ειδικό λοιπόν η γευσιγνωσία είναι βασικό εργαλείο δουλειάς. Για τον οινόφιλο το ζητούμενο είναι να αποκτήσει τη γαστρονομική καλλιέργεια που θα του επιτρέπει να κρίνει τι είναι καλό, τεχνικά άρτιο, αλλά και τι αρέσει στον ίδιο ειδικότερα. Αν, μάλιστα, θέλει να φτιάξει τη δική του κάβα το να κατακτήσει αυτή τη δεξιότητα είναι πολύ σημαντικό.
Τα 6 tips για να γίνετε ο ειδικός του εαυτού σας
Δοκιμάστε πολλά κρασιά. Όσο περισσότερα τόσο πιο καλός γευσιγνώστης γίνεστε.
Δοκιμάστε διαφορετικά κρασιά πχ από διαφορετικές περιοχές ή ποικιλίες σταφυλιών, για να ανακαλύψετε τις προτιμήσεις σας. Μην κολλάτε σε ένα κρασί που ήπιατε μια φορά και σας άρεσε… υπάρχουν πολλά ωραία ακόμα να δοκιμάσετε!
Ακολουθήστε τα γούστα σας, όχι τη μόδα. Κι αν η μόδα είναι τα natural wines, αλλά εσάς δε σας αρέσουν;
Μην ασπάζεστε απαραίτητα τις κριτικές. Οι σούπερ σταρ κριτικοί κρασιού υπάρχουν και αυτό είναι καλό, γιατί κανείς δεν είναι δυνατόν να δοκιμάσει όλα τα κρασιά του κόσμου σε μια ζωή, αλλά παράλληλα κανείς δεν κατέχει την υπέρτατη αλήθεια. Ανακαλύψτε τη δική σας.
Συνεχίστε να εξασκείστε δοκιμάζοντας, η γευσιγνωσία είναι τέχνη, που αν την αφήσεις σε αφήνει.
Να είστε ειλικρινείς αλλά όχι απόλυτοι, να είστε ανοιχτοί, έτοιμοι να δεχθείτε τη λάθος κρίση σας και να την αναθεωρήσετε αν χρειαστεί. Εξάλλου κανείς δεν τα ξέρει όλα.
Το μόνο που χρειάζεστε είναι το κατάλληλο ποτήρι, ένα μπουκάλι κρασί και ο εαυτός σας συνειδητά παρών.
Αθηνά Λυμπεροπούλου, Χημικός-Οινολόγος, Αθήνα 18.11.2018