Parxet, Catalunya, Espana

Η Parxet είναι ένα οινοποιείο-σημείο αναφοράς στην παραγωγή παραδοσιακών cava και το σημαντικότερο της λιλιπούτειας D.O. Alella. Το 2020 συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής, παραμένοντας συνώνυμο της παράδοσης, της ποιότητας και της πρωτοπορίας, καθώς υπήρξε από τους πρώτους που παρήγαγαν cava από την αυτόχθονη ποικιλία pansa blanca. μια ποικιλία εξαιρετικά πολύτιμη, που προσδίδει μοναδική προσωπικότητα και ξεχωριστό χαρακτήρα στις cava της.

 Το 1920, σε ένα παραδοσιακό αγρόκτημα (masía) στην Tiana, 20 χλμ. από τη Βαρκελώνη, η οικογένεια Suñol παρήγαγε την πρώτη της φιάλη αφρώδους κρασιού για εμπορική διάθεση, με το όνομα Montalegre, προς τιμήν της Καρθουσιανής Μονής της περιοχής. Λίγα χρόνια νωρίτερα, οι Suñol είχαν ταξιδέψει στη Γαλλία για να μάθουν τα μυστικά της παραγωγής της φημισμένης σαμπάνιας· επιστρέφοντας, ξεκίνησαν την κατασκευή ενός υπόγειου κελαριού τριών επιπέδων για την παλαίωση της cava.

Μετά από αιώνες παραγωγής κρασιού αποκλειστικά για ιδιωτική κατανάλωση, η Parxet εξελίχθηκε σε διάσημο οινοποιείο που προμήθευε τη Βαρκελώνη των “ξέφρενων ’20s” και του λαμπερού νεοκλασικισμού (novecentismo). Το καινοτόμο πνεύμα της την οδήγησε το 1965 να γίνει από τις πρώτες εταιρείες που κυκλοφόρησαν στην αγορά μια brut nature.

 Σήμερα, η Parxet παράγει περισσότερες από ένα εκατομμύριο φιάλες cava κάθε χρόνο, διατηρώντας το αρχικό της πνεύμα: να επιτυγχάνει το μέγιστο επίπεδο κομψότητας, φινέτσας και μοναδικότητας, αποτυπώνοντας τον πλούτο και τη φυσικότητα του terroir της.