





Santiago Ruiz, DO Rías Baixas – Rosal, Λευκό Ξηρό Κρασί
Αμπελώνας
Σοδειά: 2024
Ποικιλίες: Albariño (81%), Loureiro (4%), Caíño Blanco (5,5%), Treixadura (5%), Godello (4,5%)
Το Santiago Ruiz γεννιέται μέσα σε 44 εκτάρια αμπελώνων με νότιο προσανατολισμό, κοντά στις εκβολές του ποταμού Miño, στην υποζώνη O Rosal της ονομασίας προέλευσης Rías Baixas και σε υψόμετρο 50–75 μέτρων. Τα αμπέλια έχουν ηλικία 20–25 ετών και έχουν διαμορφωθεί σε πέργκολες, ώστε να εξασφαλίζεται ο βέλτιστος αερισμός και η έκθεση στον ήλιο. Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 3.500 έως 5.000 κιλά ανά εκτάριο (Kg/ha).
Το 2024 ξεκίνησε με βροχοπτώσεις στην περιοχή O Rosal και η άνοιξη που ακολούθησε είχε ήπιες θερμοκρασίες και επιπλέον βροχοπτώσεις. Τα σχεδόν 2.000 λίτρα βροχής ευνόησαν την εμφάνιση περονόσπορου, που αντιμετωπίστηκε με θεραπείες και ξεφύλλισμα. Η απουσία βροχής από τον Ιούνιο και μετά, ειδικά προς το τέλος του καλοκαιριού, συνέβαλε στην εξαιρετική υγεία των σταφυλιών.
Ο τρύγος ξεκίνησε στις 28 Αυγούστου με την ποικιλία Albariño, ακολούθησαν το Godello και οι υπόλοιπες ποικιλίες, και ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου. Ο τρύγος του 2024 ήταν ο μακρύτερος στην ιστορία του οίκου και ταυτόχρονα η 40ή εσοδεία από τον πρώτο τρύγο Santiago Ruiz.
Οινοποίηση
Τα σταφύλια μαζεύονται χειρωνακτικά σε δοχεία των 20 κιλών και ακολουθεί επιλογή σε τραπέζι διαλογής, αποβοστρύχωση και ελαφριά πίεση.
Κάθε ποικιλία υποβάλλεται σε κρυοεκχύλιση και ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε ελεγχόμενη θερμοκρασία.
Μετά τη ζύμωση, ακολουθεί παλαίωση τεσσάρων μηνών πάνω στις οινολάσπες, πριν δημιουργηθεί το τελικό χαρμάνι, που διατηρεί το αυθεντικό πνεύμα του Santiago Ruiz.
Γευσιγνωσία
Όραση: Λαμπερό, διαυγές με αχυροκίτρινες ανταύγειες.
Όσφρηση: Εκφραστικό και πολύπλοκο στη μύτη με νότες λουλουδιών από τις ποικιλίες Albariño, Godello, Treixadura και Loureiro, με φόντο ορυκτές και φρουτώδεις νύξεις.
Γεύση: Γεμάτο σώμα, πολύπλοκο, φίνο και ισορροπημένο. Η πρώτη εντύπωση φέρνει στο νου γεύσεις και αρώματα γλυκών φρούτων στην επίγευση με πολύ ευχάριστη φρεσκάδα.
Απολαύστε το
Θερμοκρασία Σερβιρίσματος: 10–11 ºC
Αναμένεται να εξελιχθεί εξαιρετικά στη φιάλη τους επόμενους μήνες.
Συνδυασμοί με Φαγητό: Ιδανικό με θαλασσινά και οστρακοειδή της κουζίνας της Γαλικίας, αλλά συνοδεύει επίσης πιάτα της ασιατικής κουζίνας, λευκά κρέατα και πατέ.
Ιστορία και Ετικέτα
Το 1984, ο Santiago Ruiz δημιούργησε ένα κομψό και πολυδιάστατο κρασί με τις τυπικές ποικιλίες της O Rosal, μίας από τις 5 υποπεριοχές του μοναδικού terroir της ονομασίας προέλευσης Rías Baixas. Ο συνδυασμός 5 γηγενών ποικιλιών της περιοχής Rias Baixas δίνει σε αυτό το κρασί το μοναδικό του χαρακτήρα.
Το σχέδιο της ετικέτας είναι ένας αυτοσχέδιος χάρτης, που χρησιμοποιήθηκε πριν από 50 χρόνια για να οδηγήσει τους καλεσμένους στη γιορτή για το γάμο της κόρης του Isabel Ruiz, σχεδιασμένος από την ίδια. Μόλις ο Santiago Ruiz τον είδε του άρεσε τόσο ώστε έβαλε το όνομα του (το χειρόγραφο κείμενο είναι με το δικό του γραφικό χαρακτήρα) και αποφάσισε ότι αυτή θα είναι η ετικέτα του κρασιού. Σήμερα παραμένει σύμβολο αυθεντικότητας και πάθους, αντικατοπτρίζοντας το πνεύμα του Santiago Ruiz.
Αμπελώνας
Σοδειά: 2024
Ποικιλίες: Albariño (81%), Loureiro (4%), Caíño Blanco (5,5%), Treixadura (5%), Godello (4,5%)
Το Santiago Ruiz γεννιέται μέσα σε 44 εκτάρια αμπελώνων με νότιο προσανατολισμό, κοντά στις εκβολές του ποταμού Miño, στην υποζώνη O Rosal της ονομασίας προέλευσης Rías Baixas και σε υψόμετρο 50–75 μέτρων. Τα αμπέλια έχουν ηλικία 20–25 ετών και έχουν διαμορφωθεί σε πέργκολες, ώστε να εξασφαλίζεται ο βέλτιστος αερισμός και η έκθεση στον ήλιο. Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 3.500 έως 5.000 κιλά ανά εκτάριο (Kg/ha).
Το 2024 ξεκίνησε με βροχοπτώσεις στην περιοχή O Rosal και η άνοιξη που ακολούθησε είχε ήπιες θερμοκρασίες και επιπλέον βροχοπτώσεις. Τα σχεδόν 2.000 λίτρα βροχής ευνόησαν την εμφάνιση περονόσπορου, που αντιμετωπίστηκε με θεραπείες και ξεφύλλισμα. Η απουσία βροχής από τον Ιούνιο και μετά, ειδικά προς το τέλος του καλοκαιριού, συνέβαλε στην εξαιρετική υγεία των σταφυλιών.
Ο τρύγος ξεκίνησε στις 28 Αυγούστου με την ποικιλία Albariño, ακολούθησαν το Godello και οι υπόλοιπες ποικιλίες, και ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου. Ο τρύγος του 2024 ήταν ο μακρύτερος στην ιστορία του οίκου και ταυτόχρονα η 40ή εσοδεία από τον πρώτο τρύγο Santiago Ruiz.
Οινοποίηση
Τα σταφύλια μαζεύονται χειρωνακτικά σε δοχεία των 20 κιλών και ακολουθεί επιλογή σε τραπέζι διαλογής, αποβοστρύχωση και ελαφριά πίεση.
Κάθε ποικιλία υποβάλλεται σε κρυοεκχύλιση και ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε ελεγχόμενη θερμοκρασία.
Μετά τη ζύμωση, ακολουθεί παλαίωση τεσσάρων μηνών πάνω στις οινολάσπες, πριν δημιουργηθεί το τελικό χαρμάνι, που διατηρεί το αυθεντικό πνεύμα του Santiago Ruiz.
Γευσιγνωσία
Όραση: Λαμπερό, διαυγές με αχυροκίτρινες ανταύγειες.
Όσφρηση: Εκφραστικό και πολύπλοκο στη μύτη με νότες λουλουδιών από τις ποικιλίες Albariño, Godello, Treixadura και Loureiro, με φόντο ορυκτές και φρουτώδεις νύξεις.
Γεύση: Γεμάτο σώμα, πολύπλοκο, φίνο και ισορροπημένο. Η πρώτη εντύπωση φέρνει στο νου γεύσεις και αρώματα γλυκών φρούτων στην επίγευση με πολύ ευχάριστη φρεσκάδα.
Απολαύστε το
Θερμοκρασία Σερβιρίσματος: 10–11 ºC
Αναμένεται να εξελιχθεί εξαιρετικά στη φιάλη τους επόμενους μήνες.
Συνδυασμοί με Φαγητό: Ιδανικό με θαλασσινά και οστρακοειδή της κουζίνας της Γαλικίας, αλλά συνοδεύει επίσης πιάτα της ασιατικής κουζίνας, λευκά κρέατα και πατέ.
Ιστορία και Ετικέτα
Το 1984, ο Santiago Ruiz δημιούργησε ένα κομψό και πολυδιάστατο κρασί με τις τυπικές ποικιλίες της O Rosal, μίας από τις 5 υποπεριοχές του μοναδικού terroir της ονομασίας προέλευσης Rías Baixas. Ο συνδυασμός 5 γηγενών ποικιλιών της περιοχής Rias Baixas δίνει σε αυτό το κρασί το μοναδικό του χαρακτήρα.
Το σχέδιο της ετικέτας είναι ένας αυτοσχέδιος χάρτης, που χρησιμοποιήθηκε πριν από 50 χρόνια για να οδηγήσει τους καλεσμένους στη γιορτή για το γάμο της κόρης του Isabel Ruiz, σχεδιασμένος από την ίδια. Μόλις ο Santiago Ruiz τον είδε του άρεσε τόσο ώστε έβαλε το όνομα του (το χειρόγραφο κείμενο είναι με το δικό του γραφικό χαρακτήρα) και αποφάσισε ότι αυτή θα είναι η ετικέτα του κρασιού. Σήμερα παραμένει σύμβολο αυθεντικότητας και πάθους, αντικατοπτρίζοντας το πνεύμα του Santiago Ruiz.