Image 1 of 2
Image 2 of 2
Santiago Ruiz, DO Rías Baixas – Rosal, λευκό ξηρό
Αμπελώνας
Ποικιλίες
Albariño (81%) | Loureiro (4%) | Caíño Blanco (5.5%) | Treixadura (5%) | Godello (4.5%)
Αμπελώνας - Κλίμα
Το Santiago Ruiz γεννιέται μέσα σε 44 εκτάρια αμπελώνων με νότιο προσανατολισμό, κοντά στις εκβολές του ποταμού Miño, στην υποζώνη O Rosal της ονομασίας προέλευσης Rias Baixas και σε υψόμετρο 50-75 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα αμπέλια έχουν ηλικία 20-25 ετών και έχουν διαμορφωθεί σε πέργκολες, ώστε να εξασφαλίζεται ο βέλτιστος αερισμός και η έκθεση στον ήλιο. Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 3.500 έως 5.000 κιλά ανά εκτάριο (Kg/ha).
Τρύγος
Το 2024 ξεκίνησε με βροχοπτώσεις στην περιοχή O Rosal της Rias Baixas, και η άνοιξη που ακλούθησε είχε ήπιες θερμοκρασίες και επιπλέον βροχοπτώσεις. Τα σχεδόν 2.000 λίτρα βροχής που έπεσαν ευνόησαν την εμφάνιση περονόσπορου, που αντιμετωπίστηκε με θεραπείες και ξεφύλλισμα. Ωστόσο η απουσία βροχής από τον Ιούνιο και μετά, ειδικά προς το τέλος του καλοκαιριού, συνέβαλε στην εξαιρετική υγεία των σταφυλιών.
Ο τρύγος ξεκίνησε στις 28 Αυγούστου με την ποικιλία Albariño, ακολούθησαν το Godello και οι υπόλοιπες ποικιλίες, και ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου.
Ο τρύγος του 2024 εκτός από το γεγονός ότι συμπληρωθήκαν 40 χρόνια από πρώτο τρύγο που έγινε ποτέ για τη δημιουργία του Santiago Ruiz ήταν και ο μακρύτερος στην ιστορία του οίκου.
Οινοποίηση
Τα σταφύλια μαζεύονται χειρωνακτικά σε δοχεία των 20 κιλών και ακολουθεί επιλογή σε τραπέζι διαλογής, αποβοστρύχωση, ελαφριά πίεση των σταφυλιών.
Στη συνέχεια η κάθε ποικιλία ξεχωριστά υποβάλλεται σε κρυοεκχύλιση και ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε ελεγχόμενη θερμοκρασία.
Μετά τη ζύμωση, ακολουθεί παλαίωση τεσσάρων μηνών πάνω στις οινολάσπες, πριν τη δημιουργία του τελικού χαρμανιού, το οποίο, όπως σε κάθε εσοδεία, στοχεύει να διατηρήσει το αυθεντικό πνεύμα και το μοναδικό στυλ του Santiago Ruiz.
Γευσιγνωσία
Όραση : Λαμπερό, διαυγές με αχυροκίτρινες ανταύγειες.
Όσφρηση : Εκφραστικό, έντονο και εξαιρετικά πολύπλοκο στη μύτη με τις χαρακτηριστικές νότες λουλουδιών από τις ποικιλίες Albariño, Godello, Treixadura, και Loureiro με φόντο ορυκτές και φρουτώδεις νύξεις.
Γεύση : Γεμάτο σώμα, πολύπλοκο, φίνο και πολύ ισορροπημένο. Η πρώτη εντύπωση φέρνει στο νου γεύσεις και αρώματα γλυκών φρούτων στην επαναφορά και μια πολύ ευχάριστη φρεσκάδα.
Απολαύστε το
Θερμοκρασία Σερβιρίσματος
Σερβίρεται κρύο στους 10 – 11 ºC. Αναμένεται να εξελιχθεί πολύ ωραία στη φιάλη τους επόμενους μήνες.
Με το φαγητό
Συνδυάζεται υπέροχα με την κουζίνας της Γαλικίας φυσικά, που έχει ως βάση της τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή, αλλά συνοδεύει εξαιρετικά πιάτα της ασιατική κουζίνας, λευκά κρέατα και πατέ.
Αμπελώνας
Ποικιλίες
Albariño (81%) | Loureiro (4%) | Caíño Blanco (5.5%) | Treixadura (5%) | Godello (4.5%)
Αμπελώνας - Κλίμα
Το Santiago Ruiz γεννιέται μέσα σε 44 εκτάρια αμπελώνων με νότιο προσανατολισμό, κοντά στις εκβολές του ποταμού Miño, στην υποζώνη O Rosal της ονομασίας προέλευσης Rias Baixas και σε υψόμετρο 50-75 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα αμπέλια έχουν ηλικία 20-25 ετών και έχουν διαμορφωθεί σε πέργκολες, ώστε να εξασφαλίζεται ο βέλτιστος αερισμός και η έκθεση στον ήλιο. Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 3.500 έως 5.000 κιλά ανά εκτάριο (Kg/ha).
Τρύγος
Το 2024 ξεκίνησε με βροχοπτώσεις στην περιοχή O Rosal της Rias Baixas, και η άνοιξη που ακλούθησε είχε ήπιες θερμοκρασίες και επιπλέον βροχοπτώσεις. Τα σχεδόν 2.000 λίτρα βροχής που έπεσαν ευνόησαν την εμφάνιση περονόσπορου, που αντιμετωπίστηκε με θεραπείες και ξεφύλλισμα. Ωστόσο η απουσία βροχής από τον Ιούνιο και μετά, ειδικά προς το τέλος του καλοκαιριού, συνέβαλε στην εξαιρετική υγεία των σταφυλιών.
Ο τρύγος ξεκίνησε στις 28 Αυγούστου με την ποικιλία Albariño, ακολούθησαν το Godello και οι υπόλοιπες ποικιλίες, και ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου.
Ο τρύγος του 2024 εκτός από το γεγονός ότι συμπληρωθήκαν 40 χρόνια από πρώτο τρύγο που έγινε ποτέ για τη δημιουργία του Santiago Ruiz ήταν και ο μακρύτερος στην ιστορία του οίκου.
Οινοποίηση
Τα σταφύλια μαζεύονται χειρωνακτικά σε δοχεία των 20 κιλών και ακολουθεί επιλογή σε τραπέζι διαλογής, αποβοστρύχωση, ελαφριά πίεση των σταφυλιών.
Στη συνέχεια η κάθε ποικιλία ξεχωριστά υποβάλλεται σε κρυοεκχύλιση και ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε ελεγχόμενη θερμοκρασία.
Μετά τη ζύμωση, ακολουθεί παλαίωση τεσσάρων μηνών πάνω στις οινολάσπες, πριν τη δημιουργία του τελικού χαρμανιού, το οποίο, όπως σε κάθε εσοδεία, στοχεύει να διατηρήσει το αυθεντικό πνεύμα και το μοναδικό στυλ του Santiago Ruiz.
Γευσιγνωσία
Όραση : Λαμπερό, διαυγές με αχυροκίτρινες ανταύγειες.
Όσφρηση : Εκφραστικό, έντονο και εξαιρετικά πολύπλοκο στη μύτη με τις χαρακτηριστικές νότες λουλουδιών από τις ποικιλίες Albariño, Godello, Treixadura, και Loureiro με φόντο ορυκτές και φρουτώδεις νύξεις.
Γεύση : Γεμάτο σώμα, πολύπλοκο, φίνο και πολύ ισορροπημένο. Η πρώτη εντύπωση φέρνει στο νου γεύσεις και αρώματα γλυκών φρούτων στην επαναφορά και μια πολύ ευχάριστη φρεσκάδα.
Απολαύστε το
Θερμοκρασία Σερβιρίσματος
Σερβίρεται κρύο στους 10 – 11 ºC. Αναμένεται να εξελιχθεί πολύ ωραία στη φιάλη τους επόμενους μήνες.
Με το φαγητό
Συνδυάζεται υπέροχα με την κουζίνας της Γαλικίας φυσικά, που έχει ως βάση της τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή, αλλά συνοδεύει εξαιρετικά πιάτα της ασιατική κουζίνας, λευκά κρέατα και πατέ.
Ιστορία και Ετικέτα
Το 1984, ο Santiago Ruiz δημιούργησε ένα κομψό και πολυδιάστατο κρασί, με τις τυπικές ποικιλίες σταφυλιού της O Rosal μίας από τις 5 υποπεριοχές του μοναδικού terroir της ονομασίας προέλευσης Rías Baixas. Στην ετικέτα του απεικονίζει έναν χάρτη, ο οποίος είχε σχεδιαστεί, αρχικά, για να βρουν τον δρόμο τους οι καλεσμένοι στο γάμο της κόρης του. Σήμερα, αυτή η ετικέτα συνεχίζει να μας εμπνέει να ζούμε με αυθεντικότητα, κάνοντας αυτό που πραγματικά μας συναρπάζει. Αυτό είναι το πνεύμα του Santiago Ruiz.