Capellania, DOCa Rioja, λευκός ξηρός
Capellania, DOCa Rioja, λευκός ξηρός
Σοδειά: 2016
Ποικιλία : 100% Viura
Αμπελώνας : Από τον μονοποικιλιακό αμπελώνα Capellania 6ha, που φυτεύτηκε το 1945 και βρίσκεται σε οροπέδιο υψομέτρου 485 μέτρων, στο υψηλότερο σημείο του κτήματος Ygay - έκτασης 300 εκταρίων-στη Rioja Alta. Από το ίδιο αμπελοτόπι παράγεται και το CY λευκό.Η χρονιά είχε ιδανικές συνθήκες άνθησης με βροχερή άνοιξη και ζεστό καλοκαίρι. Ο τρύγος πραγματοποιήθηκε αρχές Οκτωβρίου. Έδαφος αργιλοπηλώδες πετρώδες.
Αριθμημένες φιάλες 39,614 (75 cl) and 400 (1,5l)
Οινοποίηση : Γίνεται σύντομη κρυοεκχύλιση και ελαφριά πίεση, ώστε να πάρουμε όλα τα αρώματα του σταφυλιού. Στη συνέχεια πραγματοποιείται απολάσπωση και ζύμωση για 24 μέρες με ελεγχόμενη θερμοκρασία σε ανοξείδωτες δεξαμενές.
Ωρίμανση : για 16 μήνες σε νέα δρύινα γαλλικά βαρέλια 225 λίτρων.
Γευσιγνωσία : Φωτεινό, χρυσό χρώμα. Πλούσιο μπουκέτο αρωμάτων μήλου, αχλαδιού, νότες βουτύρου, εσπεριδοειδών, μήλου και καπνιστών αρωμάτων. Βάρος και ζωντάνια στο στόμα. Εκφραστικό, γεμάτο αρώματα, σωματώδες, με επαναφορά ώριμου φρούτου, με μεγάλης διάρκειας επίγευση. Αρμονικό και διακριτικό. Ιδανικό να συνοδεύσει μεγάλη ποικιλία πλούσιων πιάτων και με μεγάλο δυναμικό παλαίωσης.
Απολαύστε το : στους 13º – 14º C. Προτείνεται ολιγόλεπτη μετάγγιση.
Συνδυασμοί φαγητού : φιλέτο γλώσσας, κόκκινες γαρίδες, ριζότο μανιταριών με τυρί Comte, κοτόπουλο Bresse γεμιστό με τρούφα
Δυναμικό παλαίωσης : 15 χρόνια ως το 2030
Κριτικές :
TIM ATKIN (UK): 96 POINTS.
JAMES SUCKLING (USA): 95 POINTS.
GUÍA GOURMETS (SPAIN): 95 POINTS.
DECANTER (UK): 95 POINTS.
GUÍA PEÑÍN (SPAIN): 95 POINTS.
ROBERT PARKER (USA): 94 POINTS.
GUÍA ABC (SPAIN): 94 POINTS.
Ένα κρασί περιορισμένης παραγωγής από τον αιωνόβιο αμπελώνα που παραμένει για έναμιση χρόνο σε νεά δρύινα γαλλικά βαρέλια και ένα χρόνο στη φιάλη. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με εκπληκτική πολυπλοκότητα, δομή και κομψότητα. Ένα μοναδικό λευκό κρασί με καρδιά κόκκινου που εντυπωσιάζει.
“Capellanía is a quite demanding wine in its elaboration and further barrel aging but it’s worthy for its amazing bottle development” - Maria Vargas Οινολόγος.