Marques de Murrieta, Reserva, DOCa Rioja, ερυθρός ξηρός
Marques de Murrieta, Reserva, DOCa Rioja, ερυθρός ξηρός
Σοδειά: 2018
Ποικιλία : 83% Tempranillo, 9% Graciano, 6% Mazuelo, 2% Garnacha.
Αμπελώνας : Από σταφύλια του κτήματος Ygay. Ο αμπελώνας, που περιβάλλει το οινοποιείο έχει έκταση 300 εκταρίων και βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Rioja Alta σε υψόμετρο 320-485 μέτρων.
Ο τρύγος πραγματοποιήθηκε από 1-20/10/2018.
Οινοποίηση : Το αρχικό στάδιο περιλαμβάνει αποβοστρύχωση των σταφυλιών και στη συνέχεια αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές με ελεγχόμενη θερμοκρασία για 8-10 μέρες με παράλληλα συστηματικό αερισμό και βύθιση του «καπέλου» ώστε να λάβουμε το επιθυμητό χρώμα και το μέγιστο των αρωμάτων. Μετά τα στέμφυλα πιέζονται σε κάθετο πιεστήριο ώστε να λάβουμε περισσότερο χρώμα και μεστές τανίνες από τους φλοιούς .
Ωρίμανση : για 21 μήνες σε δρύινα αμερικανικά βαρέλια 225 λίτρων.
Απολαύστε το : στους 15º C.
Γευσιγνωσία : Εκλεπτυσμένα αρώματα δαμάσκηνων, βατόμουρων και φραγκοστάφυλων πάνω σε ένα καμβά από αρώματα μπαχαρικών, λουλουδιών με μπαλσαμικές νότες τόσο χαρακτηριστικές του κτήματος Ygay. Χυμώδες, στρογγυλό και καλά ισορροπημένο στο στόμα. Ένα μυώδες κρασί με μεγάλο δυναμικό παλαίωσης.
Συνδυασμοί φαγητού : Κόκκινος τόνος στη σχάρα με κληματσίδες από viura, γλυκόπικρο πιπέρι piquillo, σόγια και ψητό κρεμμύδι | ουρά γαλικιανού βοδινού σε κανελόνια από ψητή πατάτα και κόκκινο κρασί | ψητό καλκάνι στη σχάρα με κληματσίδες και σάλτσα ελιάς, δεντρολίβανου και μπαχαρικών | τάρτα χωρίς ζάχαρη με μπλε τυρί και burrata.
Δυναμικό παλαίωσης : ως το 2030.
Κριτικές :
ROBERT PARKER (USA): 94 POINTS.
JAMES SUCKLING (UK): 94 POINTS.
TIM ATKIN (UK): 94 POINTS.
GUÍA PEÑÍN (SPA): 92 POINTS.
WINE SPECTATOR (USA): 91 POINTS.