Famille Laplace, Madiran

Ο Frédéric Laplace, ίδρυσε τον αμπελώνα  στο Madiran το 1927 και στη συνέχεια δημιούργησε ένα μιστέλλι  (κρασί ενισχυμένο με κονιάκ)  με βάση το Tannat, τον πρόδρομο του εμβληματικού Maydie.  Ο Φρεντερίκ μάζεψε μερικά μικρά βαρέλια στο κελάρι, ενισχύοντας το μούστο με οινοπνευματώδη ποτά. Το αποτέλεσμα? Μια απόλαυση για τον ουρανίσκο με εξαιρετική γεύση, για να γίνει γρήγορα μια μικρή έκπληξη που σερβίρεται στο Château.

Το 1952 ο Pierre Laplace αναλαμβάνει τα ηνία της επιχείρησης συνεχίζοντας να επεκτείνει τον αμπελώνα, ώσπου το 1963 ο διάσημος γασκώνος σεφ της εποχής André Daguin, εντυπωσιάστηκε κατά τη δοκιμή ενός δείγματος κι έκανε μια πρώτη παραγγελία 4000 φιάλες. Αυτό ήταν ένα τεράστιο βήμα για την οικογένεια Laplace… Και η αρχή μιας περιπέτειας που συνεχίστηκε από τότε.

Από το 1971 αναζητώντας τα καλύτερα terroirs και ακολουθώντας τις εξελίξεις στην οινοποίηση, γίνεται η πρώτη παραγωγή Tannat στις αργιλώδεις-ασβεστώδεις πλαγιές της περιοχής Madiran. Η απόδειξη ότι μια ποικιλία σταφυλιού μπορεί να εκφραστεί διαφορετικά σε ένα δεδομένο terroir. Το 1985 το Maydie γεννιέται. Με την έλευση της δεύτερης χιλιετίας γίνεται η  πρώτη φύτευση υψηλής πυκνότητας Tannat (πάνω από 8000 αμπέλια ανά στρέμμα), για χαμηλή απόδοση ανά κλήμα, για συγκέντρωση και πολυπλοκότητα και η μετάβαση HVE (υψηλή περιβαλλοντική αξία).